Ce este aurul alb?

Aurul alb, cunoscut și sub denumirea de „platina,” este un metal prețios cu o strălucire distinctă și o serie de proprietăți remarcabile. Acest articol va explora în detaliu ce este aurul alb, cum se formează și de ce este atât de valoros.

Ce Este Aurul Alb?

Aurul alb este un metal din familia platinelor, care include metale rare și prețioase. De fapt, termenul „aur alb” se referă, în mod specific, la aliajul de aur și paladiu. Acesta este numit astfel datorită culorii sale albe și a strălucirii sale asemănătoare cu cea a platinei. Aurul alb este cunoscut pentru aspectul său elegant și capacitatea de a rezista la coroziune, ceea ce îl face extrem de valoros în industrie și bijuterii.

Cum Se Formează Aurul Alb?

Procesul de formare a aurului alb implică obținerea unui aliaj din aur și paladiu. Iată cum se desfășoară acest proces:

  1. Minerit: Aurul și paladiul sunt extrase din minereuri naturale care conțin aceste metale. Aceste minereuri pot fi găsite în diverse părți ale lumii, inclusiv în Africa de Sud, Rusia și Statele Unite.
  2. Rafinare: Minereul extras este supus unui proces de rafinare pentru a elimina impuritățile. Acest proces implică topirea minereului și separarea aurului și paladiului de alte metale sau substanțe.
  3. Aliere: Aurul și paladiul sunt apoi amestecate în proporții specifice pentru a obține aliajul de aur alb. Compoziția exactă poate varia, dar de obicei, aurul alb conține aproximativ 75% aur și 25% paladiu.
  4. Modelare și Prelucrare: Aurul alb aliat poate fi apoi modelat și prelucrat pentru a crea bijuterii, obiecte decorative sau componente industriale.

Proprietățile aurului alb

Aurul alb are o serie de proprietăți remarcabile care îl fac atât de valoros:

  • Strălucire Durabilă: Aurul alb păstrează strălucirea sa de-a lungul timpului și nu se oxidează sau se decolorează.
  • Rezistență la Coroziune: Datorită conținutului de paladiu, aurul alb este foarte rezistent la coroziune și poate rezista la expunerea la substanțe chimice și la mediul exterior.
  • Utilizări Diverse: Aurul alb este folosit în mod extensiv în industria bijuteriilor, în special pentru verighete și bijuterii de lux. De asemenea, este utilizat în industria electronică pentru componente de înaltă calitate.

Încheiere

Aurul alb, un aliaj de aur și paladiu, este un metal prețios apreciat pentru frumusețea sa durabilă și proprietățile sale remarcabile. Procesul de formare și proprietățile sale îl fac o alegere preferată în bijuterii și industrie. Acest metal elegant continuă să inspire și să impresioneze oamenii din întreaga lume.

Faq-uri

Care este diferența dintre aurul alb și aurul obișnuit?

Aurul alb este un aliaj de aur și paladiu, având o culoare albă distinctă, în timp ce aurul obișnuit este pur și are culoarea galbenă clasică.

Care sunt principalele utilizări ale aurului alb?

Aurul alb este utilizat în principal în industria bijuteriilor pentru a crea verighete și bijuterii de lux. De asemenea, este folosit în industria electronică pentru componente de înaltă calitate.

Este aurul alb rezistent la coroziune?

Da, aurul alb este foarte rezistent la coroziune datorită conținutului său de paladiu, ceea ce îl face potrivit pentru utilizare în medii expuse la substanțe chimice și condiții dificile.

Vezi și:

Photo of author

Dermi

Lasă un comentariu